Pojďme se podívat na to, kolik si jednotlivé spotřebiče ve Vaší domácnosti berou energie a kolik za ni zaplatíte.

Nebojte se, složitou matematiku necháme bokem a ukážeme si jen jednoduchý výpočet.

Jako první, co musíte zjistit, je příkon spotřebiče, který najdete na jeho štítku a je udán ve wattech (W). Příkon poté vynásobíte počtem hodin, kolik je spotřebič zapojený v zásuvce. Nakonec vydělíme 1000, protože se cena elektrické energie udává v kWh.
Výpočet si ukážeme na rychlovarné konvici, kterou používáme cca 1,5 hodin týdně, což je 72 hodin ročně a její příkon je 2 400 W. Budeme počítat přibližně s cenou elektrické energie 7 Kč/kWh.

Roční spotřeba konvice: 2 400 W x 72 h / 1000 = 172,8 kWh
Roční náklady konvice: 172,8 kWh x 7 Kč = 1209,6 Kč

Takto si můžete vypočítat spotřebu u menších spotřebičů. Třeba žehlička, elektrický zubní kartáček, fén, lampa a podobně.

Zatímco konvici nebo fén používáte jen chvíli, například lednice je zapojená celý den. Proto se doporučuje věnovat pozornost energetickým štítkům, které určují energetickou náročnost daného spotřebiče. Lednice s odběrem 239 kWh za rok spadá do třídy E, a proto není zcela ekonomicky výhodná. Naproti tomu lednice, která spadá do kategorie A lze ušetřit až několik tisíc ročně.

Jednoduše řečeno, malá finanční úleva při pořizování levnějšího spotřebiče v budoucnosti znamená větší zatížení rozpočtu.